Hulladékgyűjtési naptár

 
 
 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
február 2018
hfő ked sze csü pén szo vas
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 
 

 
 
 

 
 

Műszaki tartalom

 

A kiválasztott projektváltozat a meglévő és jelenleg is működő hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésével a Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás 14 településén bevezeti:

 • a házi komposztálók üzemeltetését,

 • a házhoz menő szelektív gyűjtést, valamint

 • az ingatlanok nagyobb részéről a lakossági zöldhulladék gyűjtésével is hozzájárul a szerves anyag lerakótól való eltérítési arányának növeléséhez.

A projekt megvalósítása révén az alábbi indikátor értékek teljesülése várható a fenntartási időszak végére, illetve 2016-ig a Támogatási Stratégiával összhangban:

 

Hulladékáram

Projekt célkitűzése [%]

Támogatási stratégia célkitűzése

Szelektíven gyűjtött hulladék aránya a keletkező hulladékhoz képest

38,3

22 %

Szerves hulladék lerakótól történő eltérítésének aránya a keletkező hulladékhoz képest (lásd még MT útmutató 3.3.2 pont, nem kötelező)

34,1

38 %

Lerakott hulladék aránya a keletkező hulladékhoz képest

 • Elsődlegesen lerakott

 • Másodlagosan lerakott

58,9

28,0

30,9

59 %

38 %

21 %

 

 1. Műszaki tartalom leírása

Elkülönített hulladékgyűjtés fejlesztése

 • Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, többször használatos edényzetben: 35 200 háztartást/kertes házat, családi házat érint. Jellemzően a csomagolási hulladékok [fém (konzervdoboz, sörös/üdítős doboz, alufólia), papír (italoskarton, tetra-pack, kartondoboz, papírzacskó, tojástartó), műanyag (flakon, zacskó, reklámtáskák, ásványvizes/üdítős palack)] tartoznak e körbe. A házhoz menő szelektíven gyűjtött hulladék begyűjtése havonta egyszeri alkalommal történik. Az üveg elkülönített gyűjtése a fennmaradó szelektív gyűjtőszigeteken fog zajlani mind a kertes házas, mind a lakótelepi településrészeken.

 • Házhoz menő szelektív zöldhulladék gyűjtés, többször használatos edényzetben: 30 600 háztartást/kertes házat, családi házat érint. A konyhai (zöldségpucolás, tojáshéj, teafilter, kávézacc) és a kerti (fanyesedék, fű) hulladékok gyűjtésére. Ezen gyűjtőedény ürítése a jogszabályi előírásoknak megfelelően a vegyes hulladékhoz hasonlóan hetente egyszer történik. (Esetlegesen ez csökkentésre kerül kéthetente gyakorisággal a téli időszakba.)

 • Folyás településen 1 db szelektív hulladék gyűjtősziget létesül a csomagolási (papír, üveg, fém, műanyag) hulladékok elkülönített gyűjtésére.

 

Házi komposztálás bevezetése

 • A lélekszám és a lerakótól való távolság miatt Hortobágy, Folyás, Görbeháza, Polgár, Tiszagyulaháza, Újszentmargita és Újtikos településeken, összesen 5 900 háztartáshoz kerül házi komposztáló edény, amelybe a konyhai és kerti hulladékok helyezhetők. A kész komposzt talajjavításra felhasználható.

 

Szelektív gyűjtőszigetek

 • A társasházas, lakótelepi településrészeken (2992 háztartás), valamint 4 kis népességű, távolabb eső településen a szelektív (csomagolási) hulladékgyűjtés a gyűjtési technológia miatt továbbra is a gyűjtőszigeteken valósul meg, továbbá ezen gyűjtőszigetek (összesen 34 db) kiegészülnek fém gyűjtésére alkalmas konténerrel.

 

Gyűjtést végző járműpark fejlesztése

 • A házhoz menő szelektív gyűjtés és a gyűjtőszigetek jobb kiszolgálása érdekében beszerzésre kerül 5 db öntömörítős gyűjtőjármű és 1 db görgős konténerszállító jármű.

 

Biohulladék kezelését elősegítő eszközállomány fejlesztése

 • 1 db önjáró komposztforgató gép és egy zöldhulladék aprító gép fogja hatékonyabban kezelni a komposztáló telepre beszállított zöldhulladékot

 

Hulladéklerakó géppark fejlesztés

 • A kompaktor hatékonyabb üzemelését fogja segíteni a beszerzendő 1 db dózer és 1 db homlokrakodó gép.